Hrvatska kuhinja nije jedinstvena za sve njezine regije, kako zbog geografskih, tako i zbog povijesnih razlika. Osnovna podjela je na kontinentalnu i primorsku kuhinju, a potom se dijele i na uže regionalne. Naravno, veliki broj primorskih jela može se naći u unutrašnjosti, kao što se i kontinentalna jela pronalaze diljem priobalnog dijela Hrvatske, s manjim odstupanjima od originalne recepture.

Kontinentalna kuhinja Hrvatske

Kuhinja hrvatske unutrašnjosti, ovisno o geografskim točkama, naslijedila je tradiciju mađarske, austrijske i turske gastronomije. Uža gastronomska podjela u unutrašnjosti je identična podjeli po povijesnim i zemljopisnim regijama Hrvatske – Lika, Zagorje, Međimurje, Podravina i Slavonija. Svaka od njih ima svoje posebne značajke, a svima je zajednička kompliciranija priprema, veća količina kalorija i obilne porcije u usporedbi s primorskim jelima. Jela su masnija, gotovo isključivo mesna, poprilično začinjena pikantnim začinima, a koristi se i ukiseljeno povrće u znatnim količinama. Kuha se dugo na laganoj vatri. Uzrok ovako kaloričnoj prehrani može se naći u hladnijim zimama u unutrašnjosti kada je potrebno jesti “težu” hranu u skladu s klimatskim uvjetima.

  • područje Like, Gorskog kotara i Moslavine obiluje šumskim i riječnim plodovima, pa se na tamošnjim jelovnicima često nalaze gljive, aromatično samoniklo bilje, meso divljači, jela od crvenog mesa ispod peke, pastrve i kvalitetni sirevi.
  • zona Zagorja, Međimurja i Podravine ima kuhinju svojstvenu za srednju Europu. Priprema jela je složena i dugotrajna, a korištene namirnice su jednostavne jer porijeklo vuku iz vremena kada je skromni narod koristio ono što je trenutno dostupno. Najpoznatija od jela ovoga kraja su pite, savijače i purica s mlincima.
  • Slavonija svoju gastronomiju temelji na velikim količinama obilato začinjene hrane. Zahvaljujući zemljopisnom položaju ovoga kraja, slavonski tradicijski recepti kombinacija su utjecaja susjednih zemalja, pa tako tu nalazimo gulaše i paprikaše svojstvene za mađarsku kuhinju, sarme koje su došle iz istočnih krajeva i izrazito velik broj namirnica nastalih preradom svinjskoga mesa.