Različite hrvatske regije nude i različitu tradicionalnu ponudu jela. Razlog tomu leži u zemljopisnim i klimatskim specifičnostima. Kulinarski je po osnovnim karakteristikama Hrvatska podijeljena na kontinentalni i primorski dio. Potom se svaka od tih gastronomskih regija dijeli na mikroregije. Iako postoje velike različitosti, postoje uzajamni utjecaji, pa se tako slične varijante istoga jela nalaze i u unutrašnjosti i priobalju, osobito u novije doba. Jadranski dio se gastronomski može usporediti s mediteranskim kuhinjama Italije i Francuske, dok se u prehrani iz unutrašnjosti Hrvatske lako može prepoznati srednjoeuropski utjecaj.

Primorska kuhinja Hrvatske

Klima i dostupnost namirnica određuju i jela koja će se tamo spravljati. Područje uz Jadran naslijedilo je antičku prehrambenu tradiciju. Najveći je utjecaj tako talijanske mediteranske kuhinje, ali nije zanemariva niti francuska, uz lagane primjese kontinentalne – austrijske i mađarske.

Tipične za mediteransku kuhinju su korištene namirnice: riba, povrće, voće i maslinovo ulje. Druga osobitost je način njihove pripreme – hrana se spravlja jednostavno, brzo i mora biti lako probavljiva. Namirnice su sezonske, a njihova termička obrada je minimalna.

Primorske gastronomske mikroregije Hrvatske možemo podijeliti u dvije glavne:

  • Istra i Kvarner imaju kuhinju koja u sebi sadrži ujedno elemente kontinentalne i mediteranske kuhinje, pa su ljudi koji žive uz more jeli pretežito ribu i plodove mora, a oni u kontinentu jela s tjesteninom i grahom. Danas su namirnice ipak dostupnije, pa su i jela raznovrsnija. Tako se često služi nadaleko poznati istarski pršut, jela s tartufima su svugdje cijenjena, istarska maslinova ulja dobivaju svjetske nagrade, ali i dalje su tu pučka jela fuži, njoki i maneštra.
  • Dalmacija i Dalmatinska zagora svoju kuhinju zasnivaju na kuhanju ili pripremanju na žaru svježih namirnica. One se rade na jednostavan način i ljudi ovoga kraja nisu skloni odskakanju od osnovne recepture. Začina je minimalno, a to su lovor, bosiljak, peršin, ružmarin i češnjak. Najpoznatija su jela od ribe, ali tu su i mesna jela (janjetina i perad), uz prilog od povrća, a valja istaknuti i poznati dalmatinski pršut.