Jedinstveni štrukli

Tradicijsko jelo domaći zagorski štrukli stoljećima se pravi u domovima stanovnika hrvatskog Zagorja. Specifično je po tome što se slično jelo ne pravi nigdje drugdje na svijetu. Ovaj najpoznatiji specijalitet sjeverozapadne Hrvatske opjevan je i u poznatoj kajkavskoj pjesmi, popevki “Mamice su štrukle pekli”. Povrh toga, priprema ovog jela uvrštena je i na popis zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske u rujnu 2007. godine kao nematerijalno kulturno dobro.

Vrste štrukli

Slično kao i u drugim krajevima Hrvatske, puk je i u ovom kraju često oskudijevao u količini i raznolikosti namirnica. Spretne su domaćice (koje su za razliku od naših dana gotovo uvijek bile osobe nježnijeg spola) spravljale jela svojim mnogobrojnim obiteljima koristeći ograničene namirnice, pa su u toj pripremi morale biti maštovite. Tako su nastali štrukli. Postoji niz varijanti njihove izrade, ovisno o užem geografskom području, ali zajedničko im je da se uvijek razvuče tijesto, u njega stavi kravlji sir, kiselo vrhnje i jaja. To se sve zajedno savije i peče. Ovisno o godišnjem dobu, u štrukle se stavljaju sezonske namirnice, one trenutno prisutne u prirodi. To može biti tikva, tikvica, repa, špinat, špek, mak, orasi…

Kao što je vidljivo po sastojcima, štrukli mogu biti i slatko i slano jelo, a osim pečenja, može ih se i kuhati. O nadjevu ovisi hoće li biti riječ o predjelu, glavnome jelu ili desertu. Neki kažu da se od štrukli može napraviti i juha. Oni predstavljaju osnovnu namirnicu na svakodnevnim i blagdanskim stolovima, a u zadnje vrijeme su i dio tradicijskog nasljeđa.

Izrada štrukli

  • punjenje, u osnovnom obliku je sirno, a sastoji se od kravljega sira, jaja, vrhnja i soli. Ukoliko je riječ o slatkim štruklima, stavlja se šećer.
  • tijesto se pravi jednakim omjerom glatkog i oštrog brašna koji se dobro umijesi s mlakom vodom, octom, solju, jajetom i uljem. Nakon što odstoji jedan sat, razvuče se valjkom za tijesto preko cijelog stola. Punjenje se stavlja na rub, pa se potom preklopi, zarola i stavi u posudu za pečenje.