Unapređenje rada ugostitelja

Organizatori 31. ugostiteljskog kongresa

Krajem studenog u Šibeniku je održan Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, i to trideset i prvi u nizu. Organizator događaja je Hrvatska obrtnička komora, a ove je godine domaćin kongresa bila Obrtnička komora Šibensko- kninske županije. Za prostor je odabran šibenski hotel Ivan, gdje se popularni blackjack može odigrati i na onlinecasinos.hr i uživo. Pokrovitelj kongresa, koji je i ove godine privukao oko petsto hrvatskih ugostitelja, je kao i ranije Ministarstvo turizma RH. Osim ugostitelja, na panel diskusijama sudjelovali su i predstavnici srodnih državnih institucija: Tonči Glavina iz Ministarstva turizma, Ružica Hrga iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Damir Juzbašić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Dragutin Ranogajec iz Hrvatske obrtničke komore gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao i ostali predstavnici udruga i cehova.

Prijedlozi za unapređenje rada

Ugostiteljski kongres se organizira kako bi ugostiteljima, turističkim djelatnicima i predstavnicima vlasti omogućio razmjenu iskustava, određivanje problema s kojima se susreću i predlaganje unapređenje rada, te kako bi se promovirala kvaliteta, raznovrsnost i maštovitost ponude koja će održati postojeću i privući novu turističku potražnju. Na kraju ovog kongresa izneseni su zaključci s prijedlozima za unapređenje rada, a to su snižena stopa na PDV za hranu u ugostiteljskoj ponudi i stopostotna porezna olakšica za reprezentaciju, smanjenje inspekcijske represije, unapređenje obrazovanja ugostitelja uz povećanje praktične nastave, olakšavanje zapošljavanja stranaca.

Program kongresa

Na dvodnevnim predavanjima i panel raspravama, govorilo se o mogućnostima koje ugostitelji mogu ostvariti koristeći bespovratna financijska sredstva iz EU fondova, načinima kako ugostitelji mogu postati konkurentniji na tržištu korištenjem pravih internetskih alata za promidžbu, te kako mogu svoju ponudu oplemeniti povezujući se s lokalnim OPG-ovima i potičući tradicionalnu poljoprivredu i pučku kuhinju – čime dodatno Hrvatska privlači ljubitelje gastronomije. Sudionici kongresa osim toga su saznali detalje o Uredbi o zaštiti osobnih podataka, što je novo u području financija, zaštite na radu, visokom obrazovanju i vrednovanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Osim predavanja, dodijeljene su i nagrade pojedincima istaknutim u radu u turizmu i ugostiteljstvu.