En Primeur

Premijerna degustacija vina iz prošlogodišnje berbe

U svečanoj dvorani hotele Westin u Zagrebu zadnjega dana siječnja održana je svečanost kušanja vina En Primeur 2019. Na ovom se događaju predstavlja 65 vinarija iz tri hrvatske vinske regije: Dalmacije, Međimurja, te zajednički Slavonije i Podunavlja. Organizatori događaja su uz Hrvatsku gospodarsku komoru i tri udruge, po jedna iz svakog od ovih područja, a ulaz na događaj nije se naplaćivao.

Rast izvoza vrhunskih vina

Na manifestaciji En Primeur distributerima, ugostiteljima, hotelijerima, sommelierima i ostalim ljubiteljima vina predstavljaju se proizvodi iz tri navedene regije. Točnije, na degustaciji se po prvi put nude prošlogodišnja vina i procjenjuje se njihov potencijal. Od navedenih regija svaka je imala svoje specifičnosti po pitanju uvjeta za rast i berbu grožđa (količina padalina, vlaga, dnevna i noćna temperatura…), pa su i rezultati vinarske prošlogodišnje sezone sukladni tome.

Stručnjaci smatraju da će berba 2018. koja je bila jako plodonosna pružiti osim velike količine ujedno i izuzetno kvalitetno vino. Ovo bi posljedično trebalo garantirati nastavak prošlogodišnjeg trenda rasta izvoza skuplje kategorije vina i pjenušaca najviše kakvoće. Predstavnici udruga vinara slažu se da je za sve veću popularnost hrvatskih vina na svjetskim tržištima zaslužna sprega tradicije u vinogradarstvu i modernoga pristupa vinarstvu.

Pušipel, graševina, pošip – tri regije, tri vrhunska vina

Društvo međimurskih vinara i vinogradara naglasak je stavilo na svoju autohtonu sortu pušipel, slavonsko udruženje na graševinu, a udruga Vino Dalmacije istupila je s pošipom. Brojni su se glasoviti vinari predstavili na ovoj ekskluzivnoj degustaciji: Badel, Belje, Birin, Erdutski vinogradi, Horvat, Iločki podrumi, Feravino, Galić, Grabovac, Grgić Vina, Kocijan, Tomšić, Vina Skaramuča, Vina Sladić, Vina Terra Madre…

Na događaju je najavljeno donošenje novog Zakona o vinu koji će svojim odredbama potaknuti proizvodnju brendiranih regionalnih vina. Od toga će profitirati vinari i udruge koji za proizvod imaju prvenstveno kvalitetna i vrhunska buteljirana vina sa zemljopisnim podrijetlom.