Kukci u prehrani

Koristiti insekte kao hranu se za mnoge čini pomalo nekonvencionalno, dok je ovaj način ishrane u zapadnoj Europi kroz nekoliko proteklih godina dobio na popularnosti. Kukci su se kroz povijest koristili za ishranu, ali su se vremenom zamijenili s mesom kao glavnim izvorom proteina.

Svijest ljudi u 21. stoljeću je usmjerena na održivost i zaštitu okoline. Uzgoj kukaca je u tom smislu mnogo jeftiniji nego primjerice uzgoj krava ili svinja. S obzirom da se oni u Europi sve više koriste za ishranu, Europska unija planira uvesti nove regulacije za ovu vrstu hrane.

EU regulacije

Europska komisija planira predstaviti novi higijenski pravilnik za konzumiranje insekata. Standardi za mrtve kukce, njihove dijelove i obrađene oblike su već definirani od strane regulative “Novel Food Regulation” (NFR), ali postoji i potreba za higijenskim reguliranjem.

EU želi da svi kukci koji se nalaze na policama supermarketa odgovaraju svim standardima, i da su potpuno sigurni za konzumiranje. Iz tog razloga će se razmatrati koje točno insekte možemo koristiti za ishranu, i na koji način moraju biti pripremljeni.

Regulacije će između ostalog obuhvatiti sljedeće:

  • Hranu za kukce
  • Uzgoj kukaca
  • Ubijanje i pripremanje kukaca
  • Skladištenje i transport
  • Testiranje na bakterije salmonelu, listeriju i sl.

Zahvaljujući ovim novim regulacijama, ljubitelji insekata će moći u budućnosti uživati u dodatnoj sigurnosti kada je riječ o ovom tipu namirnica za prehranu.

Otkrijte i vi vašu omiljenu vrstu kukaca

Kukci se u mnogim dijelovima svijeta već odavno koriste u ishrani. Zapravo, svi mi nesvjesno pojedemo pola kilograma insekata godišnje.

Danas se oni koriste u proizvodima kao što su kruh, tjestenina, grickalice, müsli, čokolada i sl. Dodavanje insekata u ove namirnice povećava prehrambenu vrijednost time što im daje dodatnu dozu proteina. Oni vam uz to mogu ponuditi razne nove kulinarske mogućnosti. Trenutno postoji više od tisuću različitih vrsta insekata, tako da se može naći nešto za svačiji ukus.