Karelijanska pita (karjalanpiirakka) je jedno od najtradicionalnijih finskih jela i može se naći u gotovo svakom dućanu ili pekari u Finskoj. Potiču iz Južne Karelije, finske regije koja je poznata po ovom ukusnom doručku.
U karelijanskim pitama možete uživati sami, u krugu obitelji, ili na pikniku dok lovite jackpot na JackpotCity casino app na vašem pametnom telefonu. Ove male pite su hrskave izvana, mekane iznutra, i pružaju vam jedinstveno kulinarsko iskustvo.
Zanimljivo je da je ovo tradicionalno jelo zaštićeno od strane Europske unije (Traditional Specialty Guaranteed – TSG), što znači da ako pravite i prodajete karelijanske pite s izmjenama u orginalnom receptu, nije vam dozvoljeno da ih nazivate ovim imenom (već npr. Pita s rižom ili sl.)
Pogledajte kako i vi možete napraviti ovu delikatesu sa sjevera u svom domu.
Što nam je potrebno za karelijansku pitu
Za karelijansku pitu nam je potrebno sljedeće:
Tijesto
- 1,5 decilitar vode
- 3 decilitra raženog brašna
- 1 decilitar brašna
- ¾ žličice soli
Nadjev
- 2,5 decilitra vode
- 2 decilitra riže
- 7,5 decilitra mlijeka
- ½ žličice soli
- 1 jaje
Premaz
- Topljeni maslac
- Voda ili mlijeko
Priprema
Prvo pripremite nadjev
- Kuhate rižu 10 minuta u ključajućoj vodi.
- Dodajte mlijeko i pustite ju da ključa 30 minuta. Miješajte smjesu da ne zagori.
- Dodajte sol i pustite smjesu da se ohladi.
- Kada se ohladi, dodajte jedno jaje.
Sada možete početi s pitom
- Pomiješajte (obje vrste) brašna sa solju.
- Dodajte vode.
- Umijesite mekano tijesto.
- Pobrašnite radnu površinu i poravnajte smjesu s valjkom za tijesto.
- Čašom urežite okrugle dijelove.
- Svaki komad pojedinačno stanjite s valjkom.
- Dodajte jednu žličicu nadjeva na svaki komad.
- Preklopite lijevu i desnu stranu prema sredini, a onda prstima zgužvajte tijesto.
- Stavite pite na pleh (obložen papirom) i pecite ih 15 minuta na 275°C.
Za kraj zagrijte mlijeko i maslac u posudi dok se ne otopi. Premažite ih smjesom.
Želimo vam dobar tek!