Finska karelijanska pita

Karelijanska pita (karjalanpiirakka) je jedno od najtradicionalnijih finskih jela i može se naći u gotovo svakom dućanu ili pekari u Finskoj. Potiču iz Južne Karelije, finske regije koja je poznata po ovom ukusnom doručku.

U karelijanskim pitama možete uživati sami, u krugu obitelji, ili na pikniku dok lovite jackpot na JackpotCity casino app na vašem pametnom telefonu. Ove male pite su hrskave izvana, mekane iznutra, i pružaju vam jedinstveno kulinarsko iskustvo.

Zanimljivo je da je ovo tradicionalno jelo zaštićeno od strane Europske unije (Traditional Specialty Guaranteed – TSG), što znači da ako pravite i prodajete karelijanske pite s izmjenama u orginalnom receptu, nije vam dozvoljeno da ih nazivate ovim imenom (već npr. Pita s rižom ili sl.)

Pogledajte kako i vi možete napraviti ovu delikatesu sa sjevera u svom domu.

Što nam je potrebno za karelijansku pitu

Za karelijansku pitu nam je potrebno sljedeće:

Tijesto

  • 1,5 decilitar vode
  • 3 decilitra raženog brašna
  • 1 decilitar brašna
  • ¾ žličice soli

Nadjev

  • 2,5 decilitra vode
  • 2 decilitra riže
  • 7,5 decilitra mlijeka
  • ½ žličice soli
  • 1 jaje

Premaz

  • Topljeni maslac
  • Voda ili mlijeko

Priprema

Prvo pripremite nadjev

  • Kuhate rižu 10 minuta u ključajućoj vodi.
  • Dodajte mlijeko i pustite ju da ključa 30 minuta. Miješajte smjesu da ne zagori.
  • Dodajte sol i pustite smjesu da se ohladi.
  • Kada se ohladi, dodajte jedno jaje.

Sada možete početi s pitom

  • Pomiješajte (obje vrste) brašna sa solju.
  • Dodajte vode.
  • Umijesite mekano tijesto.
  • Pobrašnite radnu površinu i poravnajte smjesu s valjkom za tijesto.
  • Čašom urežite okrugle dijelove.
  • Svaki komad pojedinačno stanjite s valjkom.
  • Dodajte jednu žličicu nadjeva na svaki komad.
  • Preklopite lijevu i desnu stranu prema sredini, a onda prstima zgužvajte tijesto.
  • Stavite pite na pleh (obložen papirom) i pecite ih 15 minuta na 275°C.

Za kraj zagrijte mlijeko i maslac u posudi dok se ne otopi. Premažite ih smjesom.

Želimo vam dobar tek!